Burgerschap

Burgerschap

Wij-zij-denken: in de Tweede Wereldoorlog en nu

Digibordles

In de Tweede Wereldoorlog bestond er nog geen sociale media. Mensen gebruikten toen andere manieren om anderen over te halen of zwart te maken. Wanneer wordt dat gevaarlijk? Gebeurt dat nu nog steeds? Kom erachter

Week tegen racisme: wat zijn jouw onderhuidse voorkeuren?

Digibordles

Iedereen heeft wel onderhuidse voorkeuren. Hoe zorg je ervoor dat je hier niet naar handelt? Je bespreekt het in deze les!

Carnaval: wat doe jij als je iets ziet dat niet oké is?

Digibordles

Bende gij er al klaar veur? Carnaval! Je kan je helemaal uitleven: verkleden, gek doen … Maar er zijn ook grenzen. Wat doe jij als je iets ziet dat niet oké is? Maak grensoverschrijdend gedrag

Week van de Mediawijsheid: hier niet!

Digibordles

Haatcomments, scam-berichten en bewerkte foto’s: de online wereld is niet altijd leuk. In deze les ontdek je wat ongewenst online gedrag is en wat jij daartegen kan doen. Start: the hate comment song De leerlingen

Paarse Vrijdag: leer meer over jezelf!

Digibordles

Het is Paarse Vrijdag! Op deze dag vieren we seksuele diversiteit en genderdiversiteit door paars te dragen. In deze les gaan leerlingen actief aan de slag met de thema’s genderdiversiteit en seksuele diversiteit. Hoe ziet

Jouw ideale school: van klagen naar actie!

Digibordles

Een groot deel van je leven zit je op school. Genoeg tijd om te bedenken hoe het beter kan! In deze les geven je leerlingen antwoord op de vraag: ‘Hoe ziet jouw ideale school eruit,

Hoe praat je respectvol met anderen?

Digibordles

Het maakt uit wát je zegt en hóé je dat zegt. In deze les leren de leerlingen hoe je respectvol praat met anderen. De gebruikte fragmenten in deze les zijn van KLIF. KLIF is een

Week van de Mediawijsheid: wie ben jij volgens het internet?

Digibordles

Week van de Mediawijsheid: wie ben jij volgens het internet?

Veerkracht: hoe veer jij terug?

Digibordles

In het kader van Wereld Daklozendag (10 oktober) hebben we een video gemaakt met Fabian Weergang, voormalig thuis- en dakloze. Hij vertelt over zijn ervaring als dakloze en hoe hij hieruit is gekomen, het perfecte

Waarom vieren we feest?

Werkboekles

Leerlingen ontdekken waarom en met wie we feestvieren, en wat daarbij komt kijken. Ze reflecteren op feesten in hun eigen leven en de betekenis ervan in de samenleving.

Mijn meest speciale feest

Werkboekles

Leerlingen presenteren hun favoriete feest aan klasgenoten en reflecteren op wat het voor hen betekent. Ze ontdekken de rol van rituelen, familie, sfeer en persoonlijke voorkeuren bij feestmomenten.

Feest in de buitenwereld: geloven, rituelen en licht

Werkboekles

Leerlingen ontdekken hoe religies over de hele wereld feestvieren en wat de betekenis is achter symbolen zoals licht en rituelen. Ze vergelijken feestdagen, reflecteren op tradities en brengen hun eigen kijk in beeld.

Jouw eigen feestdag: vrijheid, waarden en creativiteit

Werkboekles

Leerlingen staan stil bij de betekenis van 4 en 5 mei en ontwerpen hun eigen feestdag over wat zij belangrijk vinden. Ze leren zo hun waarden om te zetten in creatieve, concrete plannen.

Waar geloof jij in? – Vertrouwen, overtuiging en richting

Werkboekles

Leerlingen ontdekken waar zij zelf in geloven, wat hen drijft en hoe overtuigingen invloed hebben op keuzes. Ze reflecteren op morele situaties en leren dat geloof ook gaat over vertrouwen en identiteit.

Waar geloof jij in? – Jouw binnenwereld in beeld

Werkboekles

Leerlingen verkennen hun overtuigingen en brengen in kaart waar die vandaan komen. Ze leren hoe ouders, vrienden, media en omgeving invloed hebben op wat zij geloven.

Geloof in de wereld: symbolen, verhalen en zingeving

Werkboekles

Leerlingen verkennen verschillende godsdiensten en de rol van symbolen en verhalen in het geloof. Ze reflecteren op hun eigen overtuigingen en leren respectvol omgaan met religieuze diversiteit.

Laat zien waar je in gelooft – Van overtuiging naar actie

Werkboekles

Leerlingen brengen hun overtuiging tot leven in een folder en politieke partij. Ze leren hoe je met woorden, beelden en daden anderen kunt overtuigen van waar jij in gelooft.

Helden: dapper zijn, geloven in iets, en het verschil maken

Werkboekles

Leerlingen onderzoeken wat heldendom inhoudt en reflecteren op hun idealen en dappere keuzes. Ze ontdekken dat ook zij het verschil kunnen maken, net als hun eigen helden.

Jouw persoonlijke held – bewondering, betekenis en inspiratie

Werkboekles

Leerlingen ontdekken wat hun held voor hen betekent en waarom. Ze reflecteren op eigenschappen zoals moed, idealen en inspiratie, en brengen dit tot uiting in woord of beeld.

Geloofshelden: roeping, doorzetten en betekenis geven

Werkboekles

Leerlingen verdiepen zich in geloofshelden en het concept ‘roeping’, en denken na over persoonlijke beproevingen. Ze leren dat volhouden en trouw blijven aan je overtuigingen ook in hun eigen leven van waarde is.

Jouw heldentoespraak – van droom naar daad

Werkboekles

Leerlingen schrijven en presenteren een persoonlijke heldentoespraak over een ideaal dat zij belangrijk vinden. Ze leren hoe krachtige woorden mensen kunnen raken en in beweging zetten.

Regels: afspraken om samen te leven

Werkboekles

Leerlingen onderzoeken waarom regels bestaan en welke rol ze spelen in thuis, school en de openbare ruimte. Ze verbeelden regels creatief via zelfgemaakte verkeersborden en leren het verschil tussen formele en informele afspraken.

Leefregels en levensmotto’s – wat geeft jou richting?

Werkboekles

Leerlingen maken hun eigen leefregels zichtbaar door een top 10 samen te stellen en een persoonlijk motto te kiezen. Ze reflecteren op wat hen richting geeft in het leven – en waarom dat belangrijk voor

Regels wereldwijd – anders is niet gek

Werkboekles

Leerlingen ontdekken dat wat in hun eigen omgeving normaal is, in een andere cultuur vreemd kan zijn – en andersom. Door een quiz en groepsopdrachten leren ze dat nieuwsgierigheid naar regels van anderen je blik
[tumult_advanced_search]