Van jou als docent wordt een steeds meer coachende houding tegenover je leerlingen verwacht. Dat is qua organisatie niet altijd gemakkelijk. Daarom voor (reken)docenten een handreiking van Tumult. Je leerlingen maken een filmpje met daarin uitleg over een rekenprobleem: geef het stokje door aan je leerlingen en laat ze elkaar helpen!
Leerlingen een filmpje laten maken met uitleg over een probleem kan natuurlijk op veel meer momenten van pas komen. Wat kun je allemaal met die filmpjes?
Basis van je rekenlessen
De filmpjes die je leerlingen maken zijn natuurlijk hartstikke handig om te blijven gebruiken. Laat de leerlingen de filmpjesvoorraad steeds aanvullen met nieuw materiaal: zij leren ervan en de ‘bibliotheek’ met naslagmateriaal groeit alleen maar! Bespreek met je leerlingen waarom ze bepaalde filmpjes prettig vinden en andere minder. Wat maakt een filmpje goed? Zo krijg je als docent nog meer inzicht in de denkstrategieën van je leerlingen. Gebruik de goede filmpjes vervolgens in een andere klas nog eens. Snapt een leerling iets niet? Laat hem in de filmpjesbibliotheek zoeken naar meer nuttige informatie. Zorg dat de leerlingen altijd toegang hebben tot alle beschikbare filmpjes, ook thuis. Plaats de filmpjes bijvoorbeeld op een YouTube kanaal. Scherm dit kanaal juist niet af voor de buitenwereld, je hebt immers prachtig materiaal te delen! Wellicht kun je zelfs materiaal uitwisselen met andere scholen?
Basis van je onderwijs?
Niet alleen voor rekenproblemen kun je een filmpje (laten) maken. Wat dacht je van spellingsproblemen? De werking van een vulkaan? De snelheid van licht? Een handleiding over hoe je een penalty moet schieten? Leerlingen hebben hun eigen talenten en interesses. Hoe leuk en nuttig is het om die met elkaar te delen via een schoolbreed YouTube kanaal? Het maken en gebruiken van leerlingfilmpjes kun je eigenlijk bij elk vak inzetten. Als je dit goed organiseert, neemt dit jou als docent veel werk uit handen. Zo leidt het je automatisch naar een meer coachende rol. Zie je mogelijkheden voor het inzetten van filmpjes in jullie onderwijs? Plan een overleg in om hier met je collega’s over te sparren.
Tip: zoek op YouTube eens wat filmpjes met de zoekwoorden ‘uitleg over …’. Hier kun je oneindig veel filmideeën opdoen!
Kwaliteit van de filmpjes omhoog
Leerlingen vinden het vaak leuk om filmpjes te maken. Deze motivatie zie je terug in de kwaliteit van de filmpjes. Om de kwaliteit nog extra te borgen voeg je een wedstrijdelement toe: stel samen met de leerlingen een eisenlijst samen. Hierop staan de punten waaraan een goed filmpje moet voldoen. De beste filmpjes? Die worden bijvoorbeeld in de aula vertoond, komen op de website, het groepje krijgt een extra uitdagend filmpje als volgende opdracht of mag met de schoolcamera’s werken in plaats van met hun mobieltjes.
Soort filmpjes
Op een gegeven moment kunnen je leerlingen het wel: filmen met hun mobieltje. De volgende uitdaging is dan om je te gaan verdiepen in andere vormen van filmpjes. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld een screencast gaan maken. Hiervoor kunnen ze het programma Screenbird gebruiken. Ook kunnen je leerlingen filmpjes gaan monteren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een programma als MovieMaker of iMovie.
Download de lesbrief Leg het uit met een filmpje!.
Heb jij aanvullende ideeën over het inzetten van filmpjes? Deel ze hieronder!