Sommige namen onthoud je. Ik bijvoorbeeld, onthoud de naam van Howard Lisle, mijn docent aardrijkskunde in Engeland. Waarom? Zijn lesgeven ging gepaard met de nodige armgebaren en oneliners (“It’s not the earth we have to worry about, it’s us!”). Misschien was het zelfs theater te noemen, zoals hij wereldbollen uit het plafond trok en ons meenam in zijn ‘geography mobile’ om aardrijkskunde in het wild te zien. Doordat Howard zo bevlogen was en zijn eigen stempel op de lessen drukte, wist hij mij razend enthousiast te krijgen voor zijn vak. Nog steeds weet ik alles over V-shapes in bergen en het belang van bananendozen in de klas!
Een methode kan als leidraad dienen in het (vaardigheden)onderwijs: de makers hiervan hebben bewust nagedacht over de onderwerpen die aan bod komen. Toch bepaal jij als docent hoe de les eruit ziet. Hoe geef je jouw eigen touch aan de les? Deze ideeën kun je meenemen in jouw voorbereiding.
Laat de methode los
Het is een kwestie van durven. Het kan prettig werken om de onderwerpen in de methode aan te houden, maar bekijk deze altijd kritisch. Pas de methode aan, aan jouw manier van lesgeven. Zijn er te veel onderwerpen? Kies er dan een paar die jij belangrijk vindt en sla de rest over. Bepaal ook zelf in welke volgorde je de onderwerpen aanbiedt en hoe je onderwerpen invult. Vul de suggesties van de methode aan met jouw eigen ideeën en durf, als dat voor de hand ligt, de les helemaal anders te doen dan de methodemakers bedacht hebben. Durf te kiezen, je bent zelf creatief genoeg!
Actualiteit
Er speelt veel binnen een school. Projectweken, open dagen, vrijdagmiddagactiviteiten, allerlei dingen om op in te spelen in je lessen. Plan daarom de onderwerpen rondom het vaardighedenonderwijs bewust in, zoals ik ook adviseer in het blog over het maken van een jaarplanning. Maar de actualiteit gaat verder dan de school. Durf af te wijken van de gemaakte planning als de actualiteit daarom vraagt: wie herinnert zich niet de enorme lees- en schrijfhype rondom het verschijnen van de Harry Potter-reeks? Zulk soort gebeurtenissen zijn waanzinnige aanknopingspunten voor lessen over deze vaardigheden!
Jouw ervaring
Je hebt als docent meer te bieden dan alleen de lesstof. Thema plannen? Vertel eens over die keer dat jij je vliegtuig miste omdat je gedacht had dat je in een half uur wel naar het vliegveld kon komen. Uiteraard koppel je dit aan een opdracht: hoe kun je dit voorkomen? Laat leerlingen maar eens uitzoeken hoe laat je wel had moeten weggaan. Jouw ervaringen zijn fantastische illustraties en aanleiding voor betekenisvolle opdrachten.
Ervaring van de leerlingen
Onderschat ook de relevante ervaringen en ideeën die je leerlingen hebben niet. Laat ze meedenken over de lesstof en vraag ze naar hun ervaringen met het thema. Als de leerlingen samen bedenken dat ze leren plannen als ze samen een klassenfeest organiseren, wie ben jij dan om dat tegen te spreken? Gebruik hun input en fantasie: zo krijgt jouw onderwijs die eigen touch!
Inspiratie
Tot mijn grote genoegen kwam ik filmpjes tegen van Howard, mijn favoriete docent. Voor nog meer inspiratie over bevlogen lesgeven en je eigen stempel op de les drukken, verwijs ik je dus door naar mijn inspiratiebron.
Hoe druk jij jouw stempel op de lessen die jij geeft?