Zelfvertrouwen laten groeien en spanning verminderen: Angelica’s mentortips!

Zelfvertrouwen laten groeien en spanning verminderen: Angelica’s mentortips!

Gepubliceerd door

Blog

Zelfvertrouwen, in hoeverre sta je daar wel eens bij stil? Denk eens terug aan je eigen middelbare schooltijd. Welke docent gaf jou een berg zelfvertrouwen? En welke docent of mentor straalde rust en vertrouwen uit? Als jonge mentor is zelfvertrouwen iets dat moet groeien en je daarna als een prachtige jas past. Maar hoe kom je daar?

Stress en onzekerheid zijn de norm, niet de uitzondering

Ook al lijkt het niet zo, over het algemeen hebben bijna alle pubers te maken met onzekerheid. Spanning voor een toets of om de klas in te lopen als iedereen er al zit. Ik neem even als voorbeeld mijn eigen mentorklas, 33 VMBO-leerlingen van het VMBO. We gaan richting het voorjaar van het schooljaar. Ik ken mijn mentorleerlingen inmiddels goed en weet wat ze nodig hebben. Sylvie, een leerling waarbij alles vrijwel vlekkeloos verloopt. Ze heeft mooie cijfers, een stabiele thuissituatie en geen stress. Als ik dan rondkijk in mijn mentorklas, dan kan ik leerlingen zoals Sylvie helaas op één hand tellen. Als mentor moet je het thema zelfvertrouwen, stress, onzekerheid of spanning daarom zeker ter sprake brengen. Negen van de tien leerlingen zal uit zichzelf namelijk niet naar je toe komen.

Rust en zelfvertrouwen uitstralen

Weet jij van je mentorklas welke leerlingen spanning en stress ervaren of weinig zelfvertrouwen hebben? Rick is de stoerste en grappigste leerling van mijn mentorklas. Iedereen vindt hem géweldig. Hij praat graag, hij weet veel en komt altijd positief over. De klas denkt dat Rick heel zelfverzekerd is. Maar de klas weet niet dat Rick elke vrijdag bij mij komt voor een gesprekje over de spanningen die hij ervaart voor toetsen. Rick vertelde mij laatst dat ondanks dat hij weet dat hij heel hard geleerd heeft, hij denkt dat hij de toets toch gaat verprutsen. Deze onzekerheid zorgt voor slapeloze nachten. Uiteraard help ik Rick door een luisterend oor te bieden en hem gerust te stellen. Maar het meest help je leerlingen zoals Rick door als mentor zelf ook rust uit te stralen. Onrust leidt tot onrust. Door zelfvertrouwen en rust uit te stralen zorg je ervoor dat leerlingen deze rust onbewust overnemen.

Zorgen voor jezelf en grenzen stellen

Maar hoe doe je dat als je nog maar net bent gestart in het onderwijs? Vlieguren maken is een groot deel van de oplossing, maar daar heb je nu wellicht nog niks aan. Wat wel meteen helpt is goed voor jezelf zorgen! Het is werkelijk dé gouden tip! Breng structuur aan in je taken en zorg dat je in beeld hebt welke leerlingen jouw aandacht nodig hebben om te groeien. En dan is er ook nog die grote valkuil: je eigen grenzen niet bewaken. Besef goed dat je een mentor voor ze bent, geen maatschappelijk werker of psycholoog. Lukt het je om een band met ze op te bouwen, dan mag je ook bij je mentorleerling aangeven dat zijn of haar problemen te ingewikkeld zijn om samen op te lossen. Het is jouw taak om de grote zorgen over te laten aan de professionals binnen school.

Ook Tumult heeft veel aanbod om het zelfvertrouwen in jouw eigen mentorskills te vergroten! Doe bijvoorbeeld de Mentorscan om te ontdekken wat jouw sterke punten zijn en waar je nog kunt verbeteren. Of lees meer over het MentorProProgramma, een training die je laat groeien in je mentorrol en die je helpt om zelfverzekerd voor de klas te staan en je leerlingen te begeleiden.

Aandacht en structuur maken impact

Misschien denk je nu wel: “Ja, zij heeft makkelijk praten met haar 25 jaar ervaring.” En ja, dat klopt. Maar ook in mijn beginjaren heb ik mijn eigen ritme gevonden om een gezellig en waardevol schooljaar te hebben met mijn klassen. Wat ik deed was o.a. als mentor geregeld in de pauze in mijn lokaal te blijven. Onzekere leerlingen stellen geen vragen als er andere leerlingen bij zijn. Zij blijven liever even hangen na de les om met je te kletsen. In die momenten ontstonden prachtige gesprekken waarbij ik de leerling heb zien groeien in de loop van het jaar. Daarnaast heb ik als docent mijn eigen duidelijke structuur in de les. Bij het binnenkomen staat de radio aan en de lesplanning op het digibord. Duidelijkheid. De leerlingen lezen wat we gaan doen in de les en wat het doel is. Zodra de muziek uitgaat weten de leerlingen dat de les start. Het effect is dat de stilte er voor zorgt dat de leerlingen ook rustig worden. Het werkt altijd. Zelfvertrouwen kan je ook goed bespreken en versterken met lesmateriaal van Tumult. Bekijk het lesmateriaal voor sociaal-emotionele vaardigheden voor meer informatie.

Vertrouw op jezelf!

Ervaar je nog te vaak stress en onzekerheid? Sta dan even stil bij jezelf en achterhaal waar jouw onzekerheid vandaan komt. Er zijn altijd mogelijkheden om je eigen zelfvertrouwen te verhogen. Trainingen, collegiale consultatie, sparren met andere mentoren of je verdiepen door erover te lezen. Mentoren zijn ook maar gewone mensen. Wees mens, vertrouw op jezelf en zorg goed voor jezelf! Straal dat uit, trek die jas vol zelfvertrouwen aan en maak er een feestje van! Dan wordt het ook voor de leerlingen een feestje om bij jou in de les te zitten.    

Deel deze pagina

Tags

[tumult_advanced_search]