Houdt de vmbo’er er niet van om te klagen? Nog geen 20 procent van de eindexamenklachten die vorig jaar binnenkwamen bij het LAKS (Landelijk Actie Komittee Scholieren), was afkomstig van vmbo’ers (bron). Dat betekent dat het grootste aantal klachten afkomstig was van havo- en vwo-scholieren. Terwijl het grootste aantal scholieren dat eindexamen doet, vmbo-scholier is. Daarom in deze blog een stappenplan voor het indienen van een klacht. Stuur deze blog vooral ook door naar je leerlingen of plaats de link op de ELO van de school.
Waarom is het belangrijk om een klacht in te dienen?
“Een klacht indienen heeft geen zin omdat er toch niks mee wordt gedaan!” Niks van waar. Het LAKS krijgt het regelmatig voor elkaar om de normering van sommige examenvragen aan te laten passen, als veel scholieren hierover geklaagd hebben. Bijvoorbeeld omdat de vraag niet duidelijk was.
Ook als de school zich bijvoorbeeld niet houdt aan de examenregels of als er net naast je school verbouwd wordt, kan het LAKS contact opnemen met de school om tot een oplossing te komen. Dus je klacht heeft wel degelijk zin!
Hoe dien je een klacht in?
Vanaf 12 t/m 27 mei staat de klachtenlijn van het LAKS open. Vanaf twaalf uur kun je bellen over je klacht. Ook kun je een klacht indienen via de site.
A. Als je je klacht wil doorgeven via de klachtenlijn, doe je het volgende:
Voordat je belt, bedenk eerst wat je precies wilt zeggen. Hoe duidelijker je je klacht kunt formuleren, hoe beter er iets mee gedaan kan worden. Zorg dus dat je duidelijk doorgeeft:
- Om welk niveau het gaat
Bijvoorbeeld: vmbo-bb
- Om welk vak het gaat
Bijvoorbeeld: Nederlands
- Over welk onderwerp je precies een klacht hebt
Je kunt een klacht hebben over het examen als geheel, de voorbereiding door je school, een specifieke vraag etc.
Bijvoorbeeld: het examen als geheel
- Wat precies je klacht is
Als je klacht over een specifieke vraag gaat, wat is dan je klacht over die vraag? Was de vraag niet duidelijk? Behoorde de vraag niet tot de leerstof? Kostte het te veel tijd om de vraag te beantwoorden? etc.
Bijvoorbeeld: het examen was te lang - Omschrijf je klacht zo duidelijk mogelijk.
Bijvoorbeeld: Het examen bestond uit 3 lange tekstfragmenten. Omdat je drie teksten moest lezen, had je minder tijd voor het beantwoorden van de vragen. Het examen was dus te lang en er was niet genoeg tijd voor het beantwoorden van de vragen. Hierdoor heb ik de laatste 3 vragen niet kunnen beantwoorden.
Tip: Het is handig om van tevoren op te schrijven wat je precies wilt zeggen.
B. Als je de klacht doorgeeft via het klachtenformulier op de website, doe je het volgende:
1. Ga naar het klachtenformulier op de website.
2. Vul alle velden in: je persoonlijke gegevens, het niveau en het vak en het soort klacht. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk. Zo weet het LAKS precies waar je klacht over gaat en kunnen ze bekijken of er nog meer scholieren zijn met dezelfde klacht. Zie voor tips de bullets bij A.
Als je meerdere klachten over hetzelfde examen hebt, vul dan voor elke klacht apart een nieuw formulier in. Wel zo duidelijk!
Veel succes!